Uw leverings- en hypotheekakte
Voor de laagste notariskosten
In de leveringsakte wordt de eigendomsoverdracht van een woning van verkoper naar koper geregeld. En in de hypotheekakte worden de afspraken over de financiële verplichtingen tussen de koper en de bank vastgelegd. Deze aktes worden na ondertekening (het ‘passeren’) door de notaris ingeschreven in het Kadaster.
- Kosten leverings- en hypotheekakte: 965 euro all-in (op basis van KIK-tarief)
Hoe werken wij?
Wanneer u een levering en/of hypotheek wilt, begint u met het aanvragen van een vrijblijvende offerte, waarna u alle benodigde informatie digitaal kunt aanleveren voor uw akte. U vult eenvoudig de gevraagde gegevens in, op een moment dat het u schikt.
Wij controleren of de verkoper inderdaad eigenaar van de woning is en niet eventueel is overleden (bij het Kadaster), of geen van de kopers of verkopers failliet is of onder curatele staat (bij het insolventie- en bij het curateleregister) en welke hypotheken op het pand rusten. Daarna verzamelen wij alle overige gegevens.
Dit betreft onder meer:
- de aflosnota (als de verkoper een hypotheek heeft);
- de opgave van de Vereniging van Eigenaars (als er sprake is van een appartementsrecht);
- mocht er sprake zijn van erfpacht dan vragen wij de erfpacht gegevens op bij de gemeente;
- de aanslagen van de zakelijke lasten (deze vragen we op bij verkoper als we deze niet samen met de koopovereenkomst ontvangen);
- onderzoek WWFT.
Na ongeveer een week ontvangt u via de portal een bevestigingsbrief. Hier staat de definitieve datum van passeren in vermeld en of er nog overige documentatie nodig is om de akte te kunnen passeren. Waarbij u een link ontvangt naar het wwft formulier dat u zo spoedig als mogelijk, doch uiterlijk een week voor uw passeerdatum, dient in te vullen.
Een week voor de overdracht
Doorgaans hebben wij ongeveer een week voor de overdracht (de dag waarop u een afspraak heeft bij de notaris en waarop de eigendom en de sleutels zullen worden overgedragen) alle stukken compleet.
Nota van afrekening
Hierna stellen wij de akte van levering en nota van afrekening op, die wij voor u publiceren in de portal. Het kan zijn dat de nota van afrekening later nog moet worden aangevuld.
Hypotheek
Indien er nog een bedrag moet worden voldaan (door verkoper of koper), moet dit voor de overdracht zijn bijgeschreven op onze derdengeldenrekening. Het geld moet dus voor de overdracht bij ons binnen zijn.
In veel gevallen zal de koper (een deel van) de koopsom lenen bij de bank en hiervoor een hypotheek vestigen. Als dit het geval is, ontvangen wij het bedrag van de geldlening direct van de bank.
Wat neemt u mee?
De notaris is wettelijk verplicht om uw identiteit vast te stellen. Dat doet de notaris aan de hand van een wettelijk en geldig identiteitsbewijs. U dient daarom altijd een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. De notaris mag uw legitimatiebewijs kopiëren en bewaren. De notaris controleert de gegevens en de status van uw legitimatiebewijs in de online databank, VIS. Tevens dient de notaris uw legitimatiebewijs op echtheid te contoleren. Als geldig ID bewijs gelden een paspoort, identiteitskaart en verblijfsdocument.
Korte uitleg
Tijdens de afspraak met de notaris (dit heet het passeren van de akte) geeft de notaris eerst een korte uitleg over de inhoud van de akte. De notaris leest ook de aanhef van de akte voor, dat is het gedeelte waar de gegevens van kopers en verkopers in staan. Ten slotte leest de notaris het slot van de akte voor. Na de uitleg en het voorlezen is er nog gelegenheid om een vraag te stellen.
Ondertekenen akte
Als er geen vragen zijn, zal de akte worden getekend. Daarna is het moment gekomen waarbij de verkopers de sleutels aan de kopers overhandigen. Omdat daarna meestal nog de hypotheekakte van kopers getekend wordt, wordt dan afscheid genomen van verkopers en van de makelaars.
Na de overdracht
De notaris bewaart de getekende akte in zijn kluis. Digitaal wordt een afschrift van de leveringsakte toegezonden aan het Kadaster. Het inschrijven van de leveringsakte bij het Kadaster duurt doorgaans 2 werkdagen. Zodra de akte is ingeschreven bij het Kadaster, zijn de kopers eigenaar geworden.
Laatste check/uitboeking gelden
Nadat de akte is ondertekend zullen wij zorg dragen voor de inschrijving in het kadaster. Twee werkdagen na passeren controleert de notaris of de akte goed is ingeschreven in de Openbare Registers van het Kadaster en worden de gelden uitgeboekt naar partijen.

Niemand wil toch te veel betalen?
Voor de noodzakelijke documenten bij het kopen en verkopen van een huis, zoals uw leverings- en hypotheekakte moet u bij de notaris zijn. In de keuze voor een notariskantoor bent u vrij. U zou dus wel gek zijn om naar die stoffige, dure notaris te gaan!