Waarom vraagt de notaris om de toestemming van mijn partner?
Ik heb het huis alleen gekocht (en heb huwelijkse voorwaarden/partnerschapsvoorwaarden).
Huwelijkse voorwaarden / partnerschapsvoorwaarden
De wetgever heeft in artikel 88 van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek bepaald dat mensen die getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben voor bepaalde rechtshandelingen toestemming nodig hebben van hun partner. Dit artikel is van toepassing voor alle huwelijken en geregistreerd partnerschappen. Het maakt dus niet uit of er sprake is van huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden.
Vervreemding van de echtelijke woning
Een van de rechtshandelingen waarvoor toestemming nodig is, is vervreemding (verkoop) van de echtelijke woning. Voor de notaris is niet na te gaan of een woning is gebruikt als echtelijke woning. De notaris mag hiervoor namelijk niet afgaan op de Basis Registratie Personen van de gemeente. In de rechtspraak is het begrip echtelijke woning zeer breed opgevat. Om maar een voorbeeld te geven: de buren hebben verklaard dat de echtgenote van de eigenaar 'wel eens' in het huis sliep. Op basis daarvan heeft de rechtbank besloten dat er sprake was van een echtelijke woning.
Echtelijke woning
Omdat het begrip 'echtelijke woning' in de rechtspraak zo breed is opgevat, vragen wij als notariskantoor altijd toestemming van de partner. Als wij dit niet doen en later wordt geoordeeld dat toch sprake is van een echtelijke woning, kan de partner die geen toestemming heeft gegeven de levering namelijk vernietigen. Dit betekent dat de woning nooit geleverd is. Aangezien de notaris er juist is om de rechtszekerheid te bevorderen, is dit zeer onwenselijk.