079 - 323 97 61 Offerte aanvragen Mijn JUST

Waarom vraagt de notaris om de toestemming van mijn partner?

Ik heb het huis alleen gekocht (en heb huwelijkse voorwaarden/partnerschapsvoorwaarden).

Huwelijkse voorwaarden / partnerschapsvoorwaarden

 De wetgever heeft in artikel 88 van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek bepaald dat mensen die getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben voor bepaalde rechtshandelingen toestemming nodig hebben van hun partner. Dit artikel is van toepassing voor alle huwelijken en geregistreerd partnerschappen. Het maakt dus niet uit of er sprake is van huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden.

Vervreemding van de echtelijke woning

Een van de rechtshandelingen waarvoor toestemming nodig is, is vervreemding (verkoop) van de echtelijke woning. Voor de notaris is niet na te gaan of een woning is gebruikt als echtelijke woning. De notaris mag hiervoor namelijk niet afgaan op de Basis Registratie Personen van de gemeente. In de rechtspraak is het begrip echtelijke woning zeer breed opgevat. Om maar een voorbeeld te geven: de buren hebben verklaard dat de echtgenote van de eigenaar 'wel eens' in het huis sliep. Op basis daarvan heeft de rechtbank besloten dat er sprake was van een echtelijke woning.

Echtelijke woning

Omdat het begrip 'echtelijke woning' in de rechtspraak zo breed is opgevat, vragen wij als notariskantoor altijd toestemming van de partner. Als wij dit niet doen en later wordt geoordeeld dat toch sprake is van een echtelijke woning, kan de partner die geen toestemming heeft gegeven de levering namelijk vernietigen. Dit betekent dat de woning nooit geleverd is. Aangezien de notaris er juist is om de rechtszekerheid te bevorderen, is dit zeer onwenselijk.

Vraag een offerte aan Vraag een adviesgesprek aan

Stel uw vraag aan JUST Notarissen

Aanhef *

Direct contact

Met onze notarieel juristen en notarissen zijn we het goedkoopste notariskantoor van Nederland. Waar mogen wij u mee helpen?

079 - 323 97 61Offerte aanvragen

Verhuisbericht + Corona-protocol

Per 16 maart 2020 is JUST Notarissen verhuisd naar een nieuw kantoorpand. Wij ontvangen u graag aan de Albert Einsteinlaan 50 te Zoetermeer.

Tevens hebben we in het kader van het Corona-virus maatregelen getroffen die uw ervaring aan ons kantoor beïnvloeden.

Bekijk ons Corona-protocol

Het goedkoopste notariskantoor van Nederland
079 - 323 97 61 Contact