079 - 323 97 61 Offerte aanvragen Mijn JUST

Waarom adviseren wij de koopovereenkomst in te schrijven?

JUST Notarissen geeft antwoord

Als een woning verkocht wordt, leggen verkoper en koper de gemaakte afspraken vast in een koopovereenkomst. Op een latere datum wordt dan bij de notaris de leveringsakte getekend. Over het algemeen worden dan ook de sleutels afgegeven (dit heet de feitelijke levering). De akte van levering wordt door de notaris ingeschreven bij het kadaster. Pas na die inschrijving is de koper juridisch eigenaar van de woning.

Voordelen inschrijving kadaster

Het is ook mogelijk om de koopovereenkomst te laten inschrijven bij het kadaster. Dit betekent niet dat de koper dan al eigenaar van de woning wordt, maar zo'n inschrijving kan wel andere voordelen hebben. Deze voordelen zijn:

  • de verkoper kan de woning niet aan een ander overdragen;
  • als na inschrijving van de koopovereenkomst iemand de woning heeft gehuurd, heeft de huurder geen rechten tegen de koper;
  • beslagen die op de woning worden gelegd ná inschrijving van de koopovereenkomst werken niet tegenover de koper;
  • als de verkoper onder bewind wordt gesteld, failliet wordt verklaard of in de schuldsanering terecht komt, belemmert dit de overdracht niet;
  • als de overheid eenzijdig een voorkeursrecht vestigt op de woning, kan de overdracht toch doorgaan. Dit kan dus ook een voordeel voor de verkoper zijn en kan een reden voor de verkoper zijn om de koopovereenkomst bij het kadaster te laten inschrijven.

Bij het bovenstaande is het wel van belang om te realiseren dat de bescherming in tijd beperkt is. De koper is namelijk alleen beschermd als de overdracht binnen 6 maanden na inschrijving van de koopovereenkomst plaatsvindt.

Vraag een offerte aan Vraag een adviesgesprek aan

Stel uw vraag aan JUST Notarissen

Aanhef *

Direct contact

Met onze notarieel juristen en notarissen zijn we het goedkoopste notariskantoor van Nederland. Waar mogen wij u mee helpen?

079 - 323 97 61Offerte aanvragen

Verhuisbericht + Corona-protocol

Per 16 maart 2020 is JUST Notarissen verhuisd naar een nieuw kantoorpand. Wij ontvangen u graag aan de Albert Einsteinlaan 50 te Zoetermeer.

Tevens hebben we in het kader van het Corona-virus maatregelen getroffen die uw ervaring aan ons kantoor beïnvloeden.

Bekijk ons Corona-protocol

Het goedkoopste notariskantoor van Nederland
079 - 323 97 61 Contact